Cavapoo: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Cavapoo: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

Veel mensen zijn op zoek naar een zachtaardige hond om het gezin mee te verrijken. Een niet al te grote hond met een lief uiterlijk en een karakter dat goed aansluit bij het gezin.

De Cavapoo biedt precies dit. Deze extraverte, speelse en lieve hond is het ideale maatje voor het hele gezin!

Bovendien is de Cavapoo hypoallergeen. Hierdoor is hij ideaal voor mensen met een allergie.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Cavapoo

2. Geschiedenis van de Cavapoo

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

6. Verzorging

8. Gezondheid

9. Aanschaf en kosten

10. Veelgestelde vragen over de Cavapoo

Over de Cavapoo

InfoDe Cavapoo is extravert, speels, zachtaardig, leergierig, gehoorzaam en sportief
Grootte28 tot 40 cm
Gewichtvan 6 tot 11 kilo
LeeftijdEen Cavapoo kan wel 15 jaar oud worden
Karakterzachtaardig, extravert, speels, gehoorzaam
Kleuruni of veelkleurig, waaronder bruin, wit, chocolade en gouden
Vachtgolvend of zijde
AanschafGemiddeld € 2.500,-

Geschiedenis van de Cavapoo

De Cavapoo is het resultaat van een fokexperiment tussen een Cavalier King Charles Spaniël en een Poedel. De Cavapoo is gefokt met de intentie een hypoallergene hond te creëren die de beste eigenschappen van zowel de poedel als de Cavalier King Charles Spaniël bezat. Hierdoor is hij misschien geen raszuivere hond, maar dat maakt hem niet minder geliefd.

De eerste Cavapoos dateren uit de jaren vijftig. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Amerika, maar door hun populariteit werden deze honden al snel wereldwijd erg geliefd.

De Cavapoo wordt ook wel eens de Cavadoodle genoemd. We onderscheiden twee soorten Cavapoos: de toy Cavapoo en de miniatuur Cavapoo. Het grootste verschil tussen deze twee typen is de grootte.

Cavapoo: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

De Cavapoo is vooral geliefd om zijn uiterlijk. Het kleine formaat met de grote oren en ogen spreekt enorm aan en spreekt boekdelen over zijn karakter.

Grootte

De Cavapoo is 28 tot 40 centimeter groot. De toy Cavapoo blijft iets kleiner van formaat dan de miniatuur Cavapoo. Het gewicht is doorgaans tussen de 6 tot 11 kilo.

Vacht

De vacht van de Cavapoo komt in allerlei soorten en kleuren door de kruisingen. De vacht kan golvend of juist zijdezacht zijn en kan uni zijn, maar ook een combinatie zijn van twee of drie kleuren. Veelvoorkomende kleuren zijn bruin, chocolade, gouden, wit, crème en roodbruin.

De Cavapoo is gefokt op hypoallergene eigenschappen. Zowel de Cavalier King Charles Spaniël als de poedel staan bekend als hondenrassen die niet tot nauwelijks verharen.

De Cavapoo is daarom zeer geschikt voor mensen met een overgevoeligheid voor hondenharen. Het is echter geen garantie dat de Cavapoo hypoallergeen is. Het vachttype kan nogal verschillen van hond tot hond.

Karakter

De Cavapoo is een zachtaardige hond met een vriendelijk karakter. Hierdoor is dit type hond uitstekend geschikt als familiehond. Hij is gek op mensen, groot en klein.

De Cavapoo is erg speels en extravert en dat maakt hem gezellig gezelschap en een ideaal maatje voor de kinderen. Geef hem echter ook regelmatig de ruimte en wat tijd voor zichzelf. De Cavapoo kan overgestimuleerd raken en dan komt hij maar moeilijk weer tot rust.

Verlatingsangst

Omdat de Cavapoo zo gek is op mensen en op hun gezelschap, kan dit type hond wel snel verlatingsangst ontwikkelen. Hij vindt het niet prettig om alleen gelaten te worden en dit kan, in afwezigheid van zijn baasje, leiden tot gedragsproblemen.

Opvoeding en socialisatie

De Cavapoo is niet alleen een sociaal en vriendelijk huisdier, maar ook erg intelligent. Deze intelligentie, in combinatie met zijn streven naar de goedkeuring van zijn baasje, maakt de Cavapoo heel goed op te voeden en te trainen.

De Cavapoo pikt snel nieuwe informatie op, vooral als hier al op jonge leeftijd mee wordt begonnen. De Cavapoo kan al als jonge puppy worden getraind. Door hier vroeg mee te beginnen, voorkom je gedragsproblemen en eigenwijsheid op latere leeftijd.

Door consistent te zijn en veel aandacht te besteden aan de training, wordt de Cavapoo met zachte hand goed opgevoed. Herhaling van de oefeningen, het liefst dagelijks, in combinatie met positieve feedback werkt het beste.

Cavapoos zijn atletische en actieve honden. Door regelmatig eropuit te trekken, voor wandelingen, spelletjes in het park of behendigheidstrainingen, houd je jouw Cavapoo in topconditie en gezond.

Heb je net een nieuwe Cavapoo pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Cavapoo pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

De Cavapoo wordt ook wel een onderhoudsarme hond genoemd. Hem in goede conditie en uiterlijk verzorgd houden kost niet veel moeite.

De vacht onderhouden

De Cavapoo kan allerlei soorten vachten hebben. De ene vacht is makkelijker te onderhouden dan de andere vacht. Toch zal elke Cavapoo op zijn best zijn bij een regelmatige borstelbeurt, het liefst wekelijks, om de vacht gezond en klitvrij te houden.

De honden met een wat langere vacht kunnen baat hebben bij een regelmatige knipbeurt. Dit kun je doen bij een trimsalon. Lang haar is nu eenmaal meer vatbaar voor klitten en vuil.

Voeding

Het is belangrijk om de dagelijkse voeding van jouw hond aan te passen op het ras, de leeftijd en de grootte. Zo weet je zeker dat jouw hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn en niet te veel wordt gevoed.

De Cavapoo heeft voeding nodig die is samengesteld voor kleine of middelgrote rassen die erg beweeglijk zijn. Houd hierbij het gewicht en de grootte van jouw Cavapoo in het achterhoofd.

Pas ook op met een teveel aan snacks. Dit kan het gewicht van de Cavapoo al snel negatief beïnvloeden.

Overige verzorgingstips

Voor de verdere verzorging van jouw Cavapoo is het belangrijk om de tanden goed schoon te houden en de nagels regelmatig te knippen. Vergeet ook zeker niet om de oren zo af en toe te reinigen en de traanvlekken goed schoon te maken.

Cavapoo: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

Ondanks dat de Cavapoo een ideale gezinshond is, is hij sportief en extravert. Dit maakt het leuk om er met de Cavapoo op uit te trekken en hem goed te trainen.

Omdat de Cavapoo sportief en gehoorzaam is, kun je uitstekend samen trainen voor diverse hondensporten. Cavapoos zijn met name heel goed in behendigheidssporten, rally's en apporteren.

Vergeet echter niet dat de Cavapoo maar een kleine hond is. Hij zal niet naast de fiets mee kunnen rennen of lange afstanden kunnen lopen. Het is belangrijk dat jullie samen een activiteitsniveau vinden waar hij zich goed bij voelt.

Gezondheid

De Cavapoo kan, in goede gezondheid, tot wel 15 jaar oud worden. Dit type hond kan echter, net zoals veel andere hondenrassen, bepaalde aandoeningen en ziekten ontwikkelen die erfelijk bepaald zijn. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn om de signalen vroegtijdig op te kunnen pikken.

Progressieve Retina Atrofie (PRA)

Veel rashonden en kruisingen kampen met oogaandoeningen, zo ook de Cavapoo. Deze hond heeft aanleg voor progressieve retina atrofie. Bij deze degeneratieve groep oogziekten wordt het netvlies gradueel aangetast. Dit kan leiden tot problemen bij het zicht en uiteindelijke blindheid.

Progressieve retina atrofie is te herkennen aan nachtblindheid en het botsen tegen meubels en objecten. De ziekte is tot nu toe slecht te behandelen.

Heupdysplasie

De Cavapoo heeft ook aanleg voor heupdysplasie: een aandoening waarbij het heupgewricht zich verkeerd ontwikkelt. De heupkom en heupkop sluiten niet goed op elkaar aan, met alle gevolgen van dien.

Heupdysplasie geeft pijnklachten bij het bewegen, maakt bewegen moeilijker en kan zelf vergroeiingen veroorzaken. Door de verkeerde groei vindt er snelle slijtage van het gewricht plaats.

Patella luxatie

Net zoals veel andere hondenrassen heeft de Cavapoo aanleg voor patella luxatie, oftewel afglijdende knieschijven. Deze aandoening wordt vooral veel gezien in kleinere hondenrassen.

Bij patella luxatie verschuift de knieschijf naar binnen of naar buiten met pijn, moeilijkheden met bewegen en zelfs kreupelheid als gevolg. Er zijn diverse gradaties van patella luxatie te onderscheiden en de ernst van de klachten hangt hiermee samen.

Aangeboren hartproblemen

De Cavapoo heeft een genetische aanleg voor diverse hartproblemen. Ze zijn gevoelig voor hartaanvallen, maar ook voor afwijkingen aan de hartkleppen met slijtage en hartruis tot gevolg.

Naast bovengenoemde aandoeningen heeft de Cavapoo ook aanleg voor onder andere epilepsie, chiari malformatie, syringomyelie en de Ziekte van Addison.

Aanschaf en kosten

Als je jouw gezin graag wilt uitbreiden met een Cavapoo is het belangrijk om goed research te doen naar deze hond. Zo weet je precies wat je kunt verwachten van jouw nieuwe maatje en wat jouw Cavapoo nodig heeft om goed te kunnen gedijen in zijn nieuwe omgeving.

Aanschafkosten

De aanschaf van een Cavapoo is niet goedkoop. Dat is belangrijk om te weten. Een Cavapoo kost gemiddeld € 2.500,-, maar dit bedrag kan nog oplopen afhankelijk van de kleur, de vacht, de fokker en de herkomst van de Cavapoo.

Erkende fokkers

Bij een erkende fokker betaal je meer voor een Cavapoo dan bij een tussenpersoon of handelaar op Marktplaats. Dit is echter met goede reden. Een gedegen fokker weet wat er nodig is om een Cavapoo te fokken en geeft elke dier een goede start en socialisatie.

Als je jouw Cavapoo aanschaft via een broodfokker kan het flink wat nadelige effecten hebben voor jouw huisdier en voor jezelf. Er is weinig tot geen controle op de fok, de stamboom en de leefomstandigheden van de honden. Hierdoor is er een grote kans op de aanschaf van een Cavapoo met een slechte opvoeding en socialisatie en de nodige gedragsproblemen, gezondheidsproblemen en trauma's.

Onderhoudskosten

Na de aanschaf van jouw Cavapoo is het uiteraard belangrijk om goed voor jouw nieuwe huisdier te zorgen. De maandelijkse kosten voor een hond worden geschat op € 50,-. Dit zijn de kosten die je kunt verwachten te maken voor voeding, verzorging en vermaak.

Als je kiest voor een cursus of training lopen deze kosten uiteraard hoger op, maar investeer hier wel zeker in. Een goede puppycursus, en eventuele gehoorzaamheidscursussen op latere leeftijd, is enorm gunstig voor de onderlinge communicatie en de gehoorzaamheid van jouw hond.

Veelgestelde vragen over de Cavapoo

In dit artikel hebben we geprobeerd zoveel mogelijk belangrijke informatie te geven over de fantastische Cavapoo. Het is tenslotte belangrijk om alles te weten over jouw nieuwe huisdier. Zijn er toch nog vragen waar je graag antwoord op wilt? Lees dan verder. Misschien behandelen we jouw prangende vraag in ons overzicht van veelgestelde vragen.

Is de Cavapoo een goede waakhond?

De Cavapoo is een extraverte, lieve en zachtaardige hond. Je verwacht misschien niet dat hij een goede waakhond is, maar hij kan zeker zijn mannetje staan om de veiligheid van jouw woning of erf te verhogen. De Cavapoo kan bij gevaar flink hard blaffen om zijn baasje op de hoogte te stellen. Daar blijft het echter wel bij.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Cavapoo?

De Cavapoo is tot op heden nog geen erkend hondenras. Om een officieel hondenras te zijn, zullen er meer richtlijnen en meer historie vast moeten worden gesteld. De Cavapoo is als hondentype simpelweg te jong om tot een FCI-rasgroep te behoren.

Hoe is de Cavapoo in omgang met andere dieren?

De Cavapoo is een extraverte en gezellige hond die goed is in de omgang met anderen. Dit geldt voor mensen, maar ook voor dieren. Je kunt de Cavapoo dus prima in huis halen als er andere huisdieren zijn, maar besteed wel veel aandacht aan goede socialisatie.

Door de lage prooidrift van de Cavapoo is deze hond ook goed met andere dieren buitenshuis. Hij al niet snel problemen zoeken met andere honden en je hoeft niet bang te zijn voor het jagen achter kleine dieren aan.

Hoe is de Cavapoo in omgang met kinderen?

De Cavapoo is erg sociaal en gek op mensen. Dat geldt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Dat maakt de Cavapoo zo'n ideaal huisdier voor gezinnen. Laat honden en kinderen echter nooit onbewaakt alleen.

Wat zijn leuke activiteiten om te ondernemen met een Cavapoo?

De Cavapoo is een gezellige en actieve hond die erg leergierig is. Hij zal mentaal en fysiek wel gestimuleerd moeten worden. Dit kun je doen in de vorm van leuke spelletjes en activiteiten. De Cavapoo krijgt geen genoeg van apporteren, maar ook behendigheidsspellen en wandelingen zijn ideaal om samen te doen.

JeCavapoo (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeCavapookunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameCavapoo van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Cavapoo puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Cavapoo: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 6648

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.