Dít zijn de 8 mooiste stadjes & dorpen aan de Amalfikust! (2024)

De Amalfikust in zuid-Italië wordt beschouwd als één van de mooiste kustlijnen ter wereld. Los van de spectaculaire vergezichten, citrusbomen en blauwe zee vind je er talloze wonderschone dorpjes en stadjes. We selecteerden de mooiste en geven tips waar te verblijven.

1. Amalfi

Dít zijn de 8 mooiste stadjes & dorpen aan de Amalfikust! (1)

Het ‘hoofdstadje’ Amalfi is het culturele en historische hart van de Amalfikust; een gezellig maar druk toeristisch stadje met strand waar het stikt van de citroen- en limoncellowinkeltjes. Absoluut highlight is de grote kathedraal van de apostel Sint-Andreas. Deze kathedraal kan bereikt worden via een imposante trap en heeft een kleurrijke gevel met glinsterende gouden mozaïeken. Het interieur is niet minder indrukwekkend, met cassetteplafonds, een parelmoer crucifix en een enorme sarcofaag. Amalfi barst verder van de zoete witte huizen, eindeloze terrassen en kronkelende straatjes vol steegjes en winkeltjes. Ongeveer 5 kilometer ten westen van Amalfi vind je de Emerald Grotto, een grot die bekend staat om zijn lichteffecten.

Tip: Complete flydrives naar de Amalfikust vind je vaak voordelig bij Eliza was Here (tip!), TUI of bij onze 27vakantiedeals (v/a €489 incl. vlucht, huurauto & hotels!). Wandelvakanties naar de Amalfikust worden aangeboden door Djoser en SNP.

Goed beoordeelde verblijftips in Amalfi-stad zijn onder meer 4* Hotel Residence (v.a. €97 per tweepersoonskamer buiten het hoogseizoen), 3* Hotel Villa Felice Relais (v.a. €80) en bed & breakfast Donna Giulia (v.a. €72, wát een uitzicht!). Boek tijdig, want accommodaties aan de Amalfikust lopen al vroeg vol!

2. Ravello

Dít zijn de 8 mooiste stadjes & dorpen aan de Amalfikust! (2)

Iets landinwaarts ligt het kunstenaarsdorpje Ravello, waar zich enkele klasse-restaurants en fraaie luxehotels bevinden. Dit romantische dorpje ligt niet aan zee, maar in de heuvels boven Amalfi. Het is een paradijs voor kunstenaars en kunstliefhebbers met talloze boetiekjes, fraaie overhangende tuinen, smalle steegjes en overwelfde doorgangen. Het uitzicht over de zee is vanaf Ravello werkelijk adembenemend. Het sfeervolle terrein van de kasteelachtige Villa Rufolo is de setting voor het jaarlijkse seizoen van kamermuziekconcerten van The Ravello Concert Society, die plaatsvinden tussen april en oktober.

Betaalbare verblijftips met fantastische uitzichten in het verder sjieke Ravello zijn Hotel Bonadies (v.a. €95) en b&b Ravello Rooms (v.a. €75).

3. Atrani

Dít zijn de 8 mooiste stadjes & dorpen aan de Amalfikust! (3)

Het pittoreske Atrani is zo’n dorpje aan de Amalfikust dat nog niet echt op de toeristenradar staat: ideaal voor een rustiger verblijf. Atrani heeft een schitterend dorpspleintje en enkele smalle, steile straatjes daaromheen. Er is ook een klein strand, meerdere goed betaalbare restaurantjes en twee of drie leuke barretjes. Atrani wordt omringd door heuvels vol terrassen met olijven, citroenen en druiven. Het stadje dient regelmatig als een set voor films en commercials omdat de omgeving, steegjes, citroenboomgaarden en trappen ongelooflijk fotogeniek zijn.

Een fantastische bed & breakfast met ruim balkonterras en topuitzicht over Atrani is Eva Rooms (v.a. €90). Als deze bezet of te prijzig is, dan zijn de Alfieri Rooms (v.a. €65) en Francesca House (v.a. €75) goede alternatieven.

4. Positano

Dít zijn de 8 mooiste stadjes & dorpen aan de Amalfikust! (4)

Positano is het meest sjieke en iconische stadje aan de Amalfikust. Deze plaats zie je ook het vaakst terugkomen op foto’s en posters in magazines. De felgekleurde huizen klampen zich vast aan kliffen die eruit zien alsof ze elk moment in de schitterende turquoise zee kunnen vallen. Het mondaine Positano staat bekend om zijn fraaie zand- en kiezelstrand beneden aan zee, de dure winkeltjes en restaurants en de vele tredes die je moet beklimmen om ergens te komen. Positano is tegen de rotsen aangebouwd en kent daarom veel hoogteverschillen.

In Positano vind je enkele van de mooiste (én duurste!) hotels, villas en resorts van heel Zuid-Italië, zoals Hotel Palazzo Murat en Hotel Villa Bellavista. Leuke betaalbare opties zijn o.a. Villa Palumbo B&B (v.a. €80) en La Rosa Dei Venti (v.a. €111).

5. Praiano

Dít zijn de 8 mooiste stadjes & dorpen aan de Amalfikust! (5)

Praiano ligt tussen Amalfi en Positano en is een goede centrale uitvalsbasis om de Amalfikust te verkennen. De huizen liggen er ook op de rotsen zoals in Positano. Het geheel is misschien net iets minder fotogeniek, maar wel veel rustiger! Praiano heeft verschillende bezienswaardige kerkjes, waaronder de Chiesa Parochiale de San Gennaro met zijn veelkleurige koepel, de Chiesa di San Giovanni Battista met zijn fraaie pijporgel en de Convento di Santa Maria a Castro, met zijn adembenemende uitzichten. Geheimtip tot slot is het tussen de rotsen verstopte strandje ‘Marina di Praia’!

Tip: een heerlijke b&b met prachtig uitzicht in Praiano is Locanda Degli Dei (v.a. €120). Voor wie meer luxe wil zijn Hotel Margherita en Villa Gianlica aan te raden!

6. Furore

Dít zijn de 8 mooiste stadjes & dorpen aan de Amalfikust! (6)

Furore is een klein dorpje met slechts 850 inwoners vlakbij Praiano. Het is minder toeristisch dan de andere plaatsen en daarom misschien wel extra bijzonder. Een echt centrum is er ook niet. De huizen liggen verspreid op een berghelling, met enkele oude visserswoningen tegen de rotsen geplakt aan zee. Mooiste plekje van Furore is het ‘fjord’ oftewel ‘Cala di Furore’. In deze diepe inham tussen de groenbegroeide rotsen ligt een klein, fotogeniek strandje. Er loopt ook een loopbrug overheen. Al met al een zeer idyllisch plaatje!

Verblijftips bij Furore zijn onder meer b&b Da Clotilde (v.a. €65), Hotel Le Marelle (v.a. €110) en vakantiehuis Le Arcate Holiday (v.a. €104).

7. Cetara

Dít zijn de 8 mooiste stadjes & dorpen aan de Amalfikust! (7)

In het pittoreske vissersdorpje Cetara met zijn mooie gekleurde huizen staat het Italiaanse leven nog steeds in het teken van vissen. Het is dan ook de belangrijkste vissershaven van de Amalfikust. De specialiteit hier is tonijn, ansjovis en ansjovisolie. Er is ook een gezellig strand dat direct overloopt in het dorp. Toeristen zijn er wel in Cetara, maar in veel kleinere getale ten opzichte van Positano of Amalfi-stad. Door zijn minder centrale ligging aan de oostkant van de Amalfikust vind je hier minder toeristen.

In het kleine Cetara is (gelukkig!) maar een handjevol overnachtingsmogelijkheden. Tips zijn onder meer B&B Cetara Amalfi Coast en Hotel Cetara – Albergo Diffuso!

8. Sorrento

Dít zijn de 8 mooiste stadjes & dorpen aan de Amalfikust! (8)

De statige havenplaats Sorrento ligt op het schiereiland Sorrentina aan de Amalfische rivièra. Officieel ligt het niet aan het stukje kust dat als ‘de Amalfikust’ wordt beschouwd (dat tussen Positano en Vietri Sul Mare), maar je bent zo vlakbij dat we het meetellen. Sorrento is een klassieke Italiaanse toeristenstad (positief bedoeld!) vol historie, grandeur en sfeer. Het is ook een ideale uitvalsbasis voor tripjes naar Napels, Pompeii en het eiland Capri.

Onder meer TUI en Eliza was Here bieden voordelige pakket-vliegvakanties en flydrives naar Sorrento, bij laatstgenoemde ook inclusief huurauto.

Amalfikust vakantie boeken – onze tips!

Meer lezen:

  • De 10 mooiste stadjes van Toscane
  • De 15 mooiste meren van Italië

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Dít zijn de 8 mooiste stadjes & dorpen aan de Amalfikust! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6594

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.