Yorkshire Terriër: alles wat je altijd al wilde weten - Yorkshire Terriër Wereld (2024)

Inhoudsopgave

De York is een klein hondenras. Het mag dan een kleine hond zijn, pit zit er zeker genoeg in dus dat is iets waar je je als toekomstig baasje nog wel eens op kunt verkijken. De Yorkshire Terriër is bepaald geen hondje dat de hele dag op schoot bij je ligt maar je kunt er wel een geweldig leuke kameraad aan hebben.

Wil je een Yorkshire Terriër aanschaffen? Lees dan eerst de volgende tekst eens door zodat je weet wat voor hond het is. Zo kun je het beste voor jezelf bepalen of het ras bij jou past voordat je op zoek gaat naar een leuke huisgenoot.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Yorkshire Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw hond!

Hoe komt de Yorkshire Terriër aan de naam?

De Yorkshire Terriër is een hondenras dat zijn oorsprong kent in het Verenigd Koninkrijk. De naam bestaat uit twee delen, waarvan Yorkshire de streek aangeeft waar het ras voor het eerst in zijn huidige vorm ook voorkwam. Terriër in de naam geeft aan dat de hond dit ras als voorouders heeft.

De Yorkshire Terriër is ontstaan uit andere Terriër rassen. De Yorkshire Terriër kreeg in 1886 zijn naam en in 1898 werd de rasstandaard opgesteld. Het hondenras staat ook wel bekend onder de naam York of Yorkie.

Geschiedenis van het hondenras Yorkshire Terriër

Het hondenras zoals we dat tegenwoordig kennen, is ontstaan uit andere Terriër soorten. De ruwharige Skye Terriër bestond al veel eerder maar het kwam ook voor dat de hond een wat minder wild uitziende en juist wat zachtere vacht kreeg.

Dit werd niet altijd gewaardeerd onder de Skye Terriër bezitters maar in het dal bij de rivier de Clyde, gelegen in Schotland, werd het hondje met de zachte vacht wel populair.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Yorkshire Terriër wordt ook uitgebreid behandeld in Yorkshire Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Yorkshire Terriër: alles wat je altijd al wilde weten - Yorkshire Terriër Wereld (1)

De Clydesdale Terriër

Zo ontstond de Clydesdale Terriër, ook wel bekend onder de naam Paisley Terriër. In het Schotland van die tijd was veel armoede, zeker ook onder de textielarbeiders. Omdat de Terriër een klein hondje was, kostte het niet zoveel in het onderhoud.

Omdat het diertje een goede jager was, zorgde het er nog wel eens voor dat er eten op tafel kwam en was het daardoor erg geliefd. Bovendien joeg de hond op ratten, die toentertijd nog veel huishoudens teisterden.

Zo ontstond het huidige ras van de Yorkshire Terriër

Omdat er veel armoe was onder de textielarbeiders in Schotland, besloten velen onder hen hun geluk te beproeven in Engeland. De hondjes werden meegenomen en veel arbeiders kwamen terecht in Yorkshire.

Aldaar werd de Clydesdale Terriër gekruist met andere Terriër, hetgeen leidde tot het ontstaan van de Yorkshire Terriër. Het resultaat was een kleine, doch felle hond met een goed jachtinstinct die tevens prima als huisdier gehouden kon worden. De huidige Yorkshire Terriër heeft een langharige vacht gekregen doordat het ras met een Maltezer is gekruist.

Verspreiding van de Yorkshire Terriër over andere delen van de wereld

Door de Terriër te kruisen met het Maltezer Leeuwtje kreeg het hondje een leuker uiterlijk en werd het steeds populairder. Niet alleen de armere bevolking had een dergelijke hond, ook in de hogere klassen kwam er steeds meer interesse voor het dier.

Er kwamen meer fokkers van het ras en de hond werd reeds in de 19de eeuw meegenomen naar tentoonstellingen. Eind 19de eeuw kreeg het ras een officiële standaard en werd de Yorkshire Terriër als een zuiver ras erkend.

Hondje dat naar andere landen en werelddelen mee reisde

Het dier was niet alleen populair in Engeland. Het werd door de emigranten uit Engeland meegenomen naar de Verenigde Staten en belandde ook in landen zoals Nederland, België en nog op veel andere plaatsen ter wereld.

Het dier werd na de Tweede Wereldoorlog erg populair en werd ook gezien als een echt schoothondje, maar het is natuurlijk verre van dat als je naar een raszuivere Yorkshire Terriër kijkt. Het formaat klopt maar het is een hondje met pit dat niet alleen van aaien, knuffelen en slapen houdt.

Uiterlijke kenmerken van de Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër was in zijn beginjaren aardig wat groter dan de hond zoals we deze nu kennen. De honden hadden toen een gewicht van rond de zes kilo maar dit is er door te fokken met kleinere honden, uitgehaald. De hond weegt nu maximaal drie kilo. De Yorkshire Terriër heeft een schofthoogte tussen de 23 en 25 centimeter dus is met recht een klein hondenras te noemen.

Vacht van de Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër heeft een langharige vacht. Als de honden worden gebruikt om shows te doen, laten de eigenaren de haren vaak net zo lang groeien dat deze de grond raken. Mensen die de hond puur als gezelschap hebben, kiezen er voor deze te laten trimmen.

Doordat het dier lange haren heeft die snel voor de ogen vallen, doen mensen er nog wel eens een strikje in zodat de hond er geen last van heeft en de ogen vrij zijn.

Vacht, lichaam, snuit, ogen en oren

De vacht van de Yorkshire Terriër heeft meerdere kleuren. De hond heeft een staalblauwe vacht op het lichaam. De kop is daarentegen goudbruin en deze tint vind je ook terug op de borst en de poten van het dier. De Yorkshire Terriër is een hond met donkere, ronde ogen die ervoor zorgen dat het dier een vriendelijke uitstraling heeft.

De oren worden rechtopstaand gedragen en hebben net zulk lang haar als het lijf. De staart van de hond is eveneens langharig en wordt naar beneden gedragen. Als je de snuit bekijkt, zie je snel dat deze een beetje naar voren uitloopt. De Yorkshire Terriër komt ook in het wit voor maar de meeste honden hebben een blauw met goudkleurige vacht.

Leer alles over jouw lieve Yorkshire Terriër

Wil je álles leren over jouw Yorkshire Terriër? Bekijk dan ook het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Yorkshire Terriër: alles wat je altijd al wilde weten - Yorkshire Terriër Wereld (2)c

Vachtverzorging van de Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër mag dan maar een kleine hond zijn, je bent als baasje een heel poosje bezig met de vachtverzorging van het dier. Zeker als je de hond laat deelnemen aan shows, is het zaak dat het dier er zo goed mogelijk uitziet en daar hoort een flinke verzorging van de vacht van het dier bij.

De Yorkshire Terriër heeft een lange vacht die heel zacht is en zijdeachtig aanvoelt. Je dient er als baasje van een hond van dit ras voor te zorgen dat je de vacht laagje voor laagje kamt en borstelt, zodat alle klitten er goed uitgaan en je viervoeter daar geen last van krijgt.

De vacht wassen en borstelen

De vacht mag gewassen worden maar dit hoef je niet zo vaak te doen. Het is vooral belangrijk dat alle vuil en viezigheid er goed uit geborsteld worden omdat dit anders voor irritatie kan zorgen bij het dier. De Yorkshire Terriër wen je het beste reeds als pup aan het borstelen zodat dit ook op latere leeftijd makkelijk gaat.

Voor de vachtverzorging van je Yorkshire Terriër dien je borstels aan te schaffen die bij dit type hond passen. Kies altijd goede producten zodat je de hond goed kunt borstelen en je huisdier geen pijn doet. De oren, snor en ogen van de hond moet je als baasje regelmatig controleren en reinigen.

Ga regelmatig met je Yorkshire Terriër naar de trimsalon

Zorg dat de haren niet voor de ogen komen te hangen. Dit voorkom je door ze omhoog te binden met bijvoorbeeld een strikje of elastiekje. Dit zie je vaak bij dit ras. Als de vacht eenmaal te lang wordt, kan de hond er met gemak over struikelen dus het is zaak deze regelmatig te laten trimmen.

Dit kun je zelf doen, zeker als je handig bent met een schaar en je huisdier dit toelaat, maar het is aan te raden regelmatig met je Yorkshire Terriër een bezoek te brengen aan de trimsalon. Daar weten ze precies hoe ze de hond het beste kunnen verzorgen en trimmen en krijgt je viervoeter een passend kapsel aangemeten.

Karakter van de Yorkshire Terriër

Je zou het misschien niet direct verwachten als je naar het postuur van de Yorkshire Terriër kijkt, maar het is een hond met een grote persoonlijkheid. De Yorkshire Terriër is een vrolijke, speelse en levendige hond die bovendien ook nog eens bijzonder intelligent is.

Het dier is slim genoeg om puzzels op te lossen en moeilijke taken uit te voeren. Het dier is daarnaast erg vasthoudend en geeft niet snel op. Daarom wordt de hond ook nog wel eens bestempeld als koppig, terwijl het vooral een zelfstandig ras is dat nog wel eens zijn eigen zin wil doen.

Indien je een Yorkshire Terriër goed socialiseert en vroegtijdig met de opvoeding begint, heb je er een geweldig leuk kameraadje aan.

Speelse, energieke hond met veel energie

De Yorkshire Terriër is lief tegen mensen maar kan zich wel vinnig opstellen tegenover andere honden. De hond is bijzonder aanhankelijk naar zijn eigen mensen en wil graag in je gezelschap verkeren. Het dier hecht zich aan zijn baasje maar je moet niet verwachten dat het heel de dag op schoot ligt te luieren.

De Yorkshire Terriër houdt namelijk ook erg van actief bezig zijn. Dagelijks een lange wandeling met het dier maken is zeker aan te bevelen zodat het zijn tomeloze energie goed kwijt kan. De Yorkshire Terriër is geen geschikte hond voor gezinnen met kleine kinderen maar kan zeker wel als familiehond bij grotere kinderen gehouden worden.

Hond die snel blaft en veel zelfvertrouwen heeft

De hond blaakt van het zelfvertrouwen en weet niet van zichzelf dat hij niet zo’n imposante gestalte heeft. Contact met andere honden, ook als deze groter zijn, hoeft geen problemen op te leveren mits de Yorkshire Terriër goed gesocialiseerd is en geleerd heeft met andere dieren om te gaan.

De Yorkshire Terriër zal wel snel aanslaan als hij onraad bespeurt en je kunt erop rekenen dat bezoek onder luid geblaf onthaald zal worden. Niet slecht bedoeld maar zo zit het dier nu eenmaal in elkaar.

Ga naar een erkende fokker als je een Yorkshire Terriër pup wilt aanschaffen

Als je een Yorkshire Terriër puppy wilt aanschaffen, ga je voor een raszuiver exemplaar het beste naar een erkende fokker. Indien deze is aangesloten bij een rasvereniging, kun je er zeker van zijn dat er volgens de daar geldende regels wordt gefokt.

Zo staat de gezondheid van de pup (en de moederhond) altijd voorop en heb jij de meeste zekerheid dat je een gezonde puppy mee naar huis neemt. Er zijn veel niet raszuivere hondjes te koop die op een Yorkshire Terriër lijken maar het zeker niet zijn.

Een gezonde Yorkshire Terriër mee naar huis nemen

Als je naar een fokker gaat, zorg er dan voor dat je een goed en betrouwbaar persoon kiest die de gezondheid van de pups en moederhond voorop stelt. Vermijd broodfokkers. Deze zullen wellicht een minder hoge prijs voor de puppy vragen maar geven niets om de gezondheid van de dieren zodat de kans groot is dat je een zieke pup mee naar huis neemt.

Dat wil je uiteraard ook niet hebben. Je betaalt beter wat meer voor je nieuwe huisgenootje zodat je een gezond hondje mee naar huis kunt nemen.

Laat je Yorkshire Terriër nooit te lang alleen

De Yorkshire Terriër vertoeft graag in het gezelschap van zijn baasje. Lekker een keertje op schoot zitten, samen knuffelen, maar ook samen wandelingen maken, een parcours lopen of een spelletje doen, doet de hond graag.

Voor de Yorkshire Terriër geldt, zoals voor veel honden het geval is, dat deze niet te graag lang alleen is. Je kunt het dier er wel aan wennen een tijdje alleen thuis te zijn maar zorg er altijd voor dat dit niet te vaak gebeurt en dat je het dier niet te lang alleen laat.

Lang alleen zijn kan namelijk ontaarden in ongewenst gedrag zoals vernielen of luid blaffen en janken. Dat wil je natuurlijk niet als baasje.

Prijs van een Yorkshire Terriër

Als je voor een raszuivere Yorkshire Terriër puppy naar een goede fokker gaat, dien je toch wel aan bedragen tussen de €700 en €800 te denken die je voor het hondje dient neer te leggen. Je krijgt in dat geval een puppy met een beperkte registratie. Daar is niks mis mee en al helemaal niet als je het hondje als gezelschapsdier houdt. Wil je met de Yorkshire Terriër naar hondenshows gaan of er misschien zelf mee gaan fokken? Dan is het verstandig om voor een puppy met een volledige registratie te kiezen.

Hiervoor betaal je wel meer. Een pup met volledige registratie en een normale stamboom kost je tussen de €1000 en €1600. Wil je een Yorkshire Terriër puppy met superieure ouders? Dan betaal je daar tussen de €1600 en €2500 voor. Dit zijn natuurlijk wel hondjes waarmee je naar shows kunt gaan en grote kans hebt wat te winnen of waarmee je zelf een raszuivere puppy kunt fokken.

Bijkomende kosten voor je Yorkshire Terriër

Als je een Yorkshire Terriër puppy hebt gekocht, ben je er natuurlijk nog niet. Je huisdier heeft van alles nodig zodat het dier op een goede manier opgroeit tot een blije en speelse volwassen hond. Je kunt het beste een aantal spulletjes alvast in huis halen voordat je je puppy in huis haalt.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mand, een lekker zacht kussen, een bench en dingen zoals een halsband en riem zodat je met het dier kunt gaan wandelen. Daarnaast is goed voer, snoepjes om het dier te belonen en speelgoed erg belangrijk. Vergeet niet dat je voor een hond ook kosten krijgt zoals voor de dierenarts, de trimsalon, hondentraining en eventuele opvang.

Training en opvoeding Yorkshire Terriër

Een Yorkshire Terriër is niet direct een hond die geschikt is voor beginnende hondenbezitters om in huis te halen. Wat ervaring met honden kan je bij dit ras zeker van pas komen. Het is niet dat de Yorkshire Terriër niet goed getraind kan worden want de hond is er slim genoeg voor om dingen snel te leren en op te pikken.

Het is echter belangrijk dat je als baasje van een Yorkshire Terriër reeds begint het dier als jonge pup op te voeden en te socialiseren. Zo krijg je het beste resultaat en zal je een Yorkshire Terriër een lieve en aanhankelijke hond worden. Weliswaar met een eigen willetje maar je hebt er een trouwe kameraad en leuke metgezel aan.

Je Yorkshire Terriër zindelijk maken

Als je een Yorkshire Terriër in huis haalt als puppy, dien je deze nog zindelijk te maken. Dit hondenras staat erom bekend dat het niet heel makkelijk zindelijk wordt en dat je er als baasje aardig wat tijd en energie in moet steken.

De puppy is slim genoeg om snel te leren dus zorg ervoor dat je vaak naar buiten gaat zodat je huisdier daar zijn behoefte kan doen en leert wat de bedoeling is. Als je de hond beloont als deze het goed doet zal deze ook sneller zindelijk worden.

Onthoud dat een ongelukje nog wel eens kan voorkomen maar straf je hond daar niet voor om een trauma te voorkomen. Zorg juist dat de positieve kanten benadrukt worden zodat het trainen alleen maar sneller en beter gaat.

Mogelijke kruisingen met de Yorkshire Terriër

De rasvereniging voor Yorkshire Terriërs zal natuurlijk altijd streven naar een zo zuiver mogelijke hond. Dit wil echter niet zeggen dat er geen kruisingen met het hondenras te vinden zijn. deze zijn er namelijk wel degelijk. Het zal je daarbij niet verbazen dat het hondje met andere kleine rassen wordt gekruist. We hebben een paar kruisingen voor je op een rijtje gezet maar er zijn er nog veel meer te vinden:

  • Yorkillon (Yorkshire Terriër X Papillon);
  • Torkie (Yorkshire Terriër X Toy Fox Terriër);
  • Havashire (Yorkshire Terriër X Havanezer);
  • Chorkie (Yorkshire Terriër X Chihuahua);
  • Morkie (Yorkshire Terriër X Maltezer).

Voor kruisingen geldt dat ze vaak een naam krijgen die een samentrekking is van beide rassen. Hoe de kruising er precies uit komt te zien en wat voor karakter het dier krijgt, is altijd even afwachten. Soms zijn er al verschillen tussen de hondjes in één nest en het ligt er maar aan welk ouderras dominant is.

Yorkillon en Torkie

Alle genoemde kruisingen zijn kleine hondjes. De Yorkillon is een speels en nieuwsgierig hondje dat niet goed weet dat het maar klein is. Het zal snel blaffen en zijn baasje beschermen en lijkt daarin sterk op de Yorkshire Terriër.

Wanneer je voor een Torkie kiest, krijg je een speels hondje in huis dat graag bij zijn mensen is maar zich soms ook erg aan één persoon kan hechten. Het hondje speelt en rent graag dus ook daarin wijkt de kruising niet af van de raszuivere Yorkshire Terriër.

Havashire, Chorkie en Morkie

Een Havashire is een piepklein hondje dat niet graag alleen is en van lekker actief bezig zijn houdt. Het hondje is graag in het gezelschap van mensen en veel aandacht geven is erg belangrijk. De Chorkie is een klein, doch pittig hondje.

Het zal zijn mensen beschermen en kan flink blaffen maar met een goede en vroegtijdige socialisatie heb je er een sociaal en lief kameraadje aan. De Morkie tenslotte is een aanhankelijk hondje dat graag op schoot ligt maar op zijn tijd ook wil spelen en rennen om zijn energie kwijt te kunnen.

Waar vind je een kruising met een Yorkshire Terriër?

Het is belangrijk, ook als je voor een kruising kiest, dat je eerst goed bekijkt welke hondenrassen bij je passen. Kruisingen met een Yorkshire Terriër zullen kleine, doch energieke en ook vaak best pittige hondjes opleveren.

De meeste fokkers zullen raszuivere hondjes hebben maar er wordt ook bewust voor gekozen om kruisingen te creëren. Kijk altijd even goed rond waar je voor een kruising zoal terecht kunt.

Een volwassen Yorkshire Terriër kiezen

Wil je een volwassen Yorkshire Terriër aanschaffen? Dan kijk je daarvoor het beste eerst online bij dierenasiels en opvangcentra. Het gebeurt ook dat mensen een Yorkie herplaatsen vanuit huis.

Er zijn tal van redenen waarom er een nieuw huisje voor een hond wordt gezocht en het ligt niet altijd aan het dier zelf. Er zitten honden met een rugzakje tussen maar dat is niet altijd het geval.

Bekende Yorkshire Terriër

Een Yorkshire Terriër die in Nederland maar zeker in België beroemd is, is het hondje Nero uit FC De Kampioenen. Als een bepaald hondenras bijvoorbeeld in een film of op televisie te zien is, wil dit er nog wel eens toe leiden dat mensen een dergelijk hondje aanschaffen omdat ze het zo leuk vinden. Dit leidt dan tot een enorme toename van de populariteit van het dier.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Yorkshire Terriër?

Bekijk dan het Yorkshire Terriër Handboekeens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Yorkshire Terriër: alles wat je altijd al wilde weten - Yorkshire Terriër Wereld (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 6177

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.